Rivian prijst zijn beursgang en waardeert de fabrikant van elektrische voertuigen op bijna $ 70 miljard.

0

Rivian en vele andere autofabrikanten wedden dat consumenten bereid zijn om het komende decennium snel over te schakelen op elektrische voertuigen.

Elektrische vrachtwagens

Rivian, een maker van elektrische vrachtwagens en bestelwagens, gaat naar de beurs tegen een aandelenkoers die het bedrijf waardeert op bijna $ 70 miljard, een opmerkelijk aantal dat de overtuiging op Wall Street benadrukt dat de snelgroeiende markt voor elektrische voertuigen nog steeds een open veld.

In een effectenaanvraag op dinsdag zei Rivian dat het zijn aandelen in het aanbod verkocht voor $ 78. Tegen dat bedrag zal het bijna $ 12 miljard ophalen. Mijn CBR login heeft meer informatie. Dat fondsenwervingscijfer zou Uber overtreffen, dat $ 8 miljard ophaalde van zijn I.P.O. anno 2019.

De aandelen van Rivian zullen woensdag worden verhandeld op de Nasdaq-beurs onder de ticker RIVN. Met bijna $ 70 miljard zou de marktkapitalisatie van Rivian die van Ford Motor benaderen, die wordt gewaardeerd op $ 80 miljard en vorig jaar meer dan vier miljoen voertuigen wereldwijd heeft verkocht.

Marktomgeving

De marktomgeving voor het aanbod is deze week door elkaar geschud toen de aandelen van Tesla, de toonaangevende fabrikant van elektrische auto’s, instortten nadat de CEO, Elon Musk, had gezegd dat hij een deel van zijn aandelen zou kunnen verkopen.

Rivian heeft een enorme honger naar contant geld. Vóór deze beursgang haalde het meer dan $ 10 miljard op van investeerders, waaronder Amazon en Ford, en het verwacht miljarden dollars te verbruiken terwijl het probeert de productie van zijn drie voertuigen op te voeren: een luxe pick-up gericht op chauffeurs die van off-road rijden houden; een SUV; en een bestelwagen die is ontwikkeld met Amazon, dat een aanzienlijk belang heeft in Rivian en 100.000 van de bestelwagens heeft besteld.

 

Elektrische voertuigen

Rivian en vele andere autofabrikanten wedden dat consumenten bereid zijn om het komende decennium snel over te schakelen op elektrische voertuigen. General Motors heeft gezegd dat het ernaar streeft de productie van door benzine aangedreven voertuigen tegen 2035 geleidelijk af te bouwen. Tesla, dat op schema ligt om dit jaar wereldwijd bijna een miljoen elektrische voertuigen te verkopen, heeft een marktkapitalisatie van $ 1 biljoen, wat meer is dan de gecombineerde waarde van GM, Ford , Toyota Motor, Volkswagen, BMW en verschillende andere autofabrikanten.

 

Veel hangt nu af van de vraag of Rivian zijn productie kan opschalen om aan de bestellingen van klanten te voldoen. Tesla maakte vele moeilijke maanden door toen het worstelde om zijn sedan in grote aantallen te produceren.

 

Productielijnen

Tegen het einde van vorige maand had Rivian slechts 156 van zijn pick-ups geleverd, bekend als de R1T; het is van plan om volgende maand te beginnen met de levering van de SUV, de R1S. Het zei in een financiële aanvraag dat het niet verwachtte de 55.400 bestellingen voor de vrachtwagen en S.U.V. tot het einde van 2023, wat onderstreept dat het tijd zou kosten om de productielijnen een aanzienlijk aantal voertuigen te laten produceren.

Net als andere fabrikanten van elektrische voertuigen die dit jaar naar de beurs zijn gegaan, rapporteert Rivian grote verliezen. In de eerste zes maanden van dit jaar had het een nettoverlies van $ 994 miljoen, bijna net zoveel als in heel 2020, toen het $ 1,02 miljard verloor. Gratis auto theorie examen oefenen mogelijk online. Beleggers zijn wellicht bereid om de verliezen enige tijd te tolereren. Het bestelwagencontract met Amazon zou in theorie een gestage inkomstenstroom moeten verzekeren.

En Rivian kan ook profiteren van de mening in de autosector dat het goed wordt gerund. De topman, R.J. Scaringe, is gepromoveerd in werktuigbouwkunde aan het Massachusetts Institute of Technology en heeft tot nu toe niet laten zien dat hij gemakkelijk wordt afgeleid of de bron van onnodige controverses, kritiek op de heer Musk van Tesla. Rivian’s pick-up en S.U.V. zijn gericht op gegoede kopers die van het buitenleven houden. “Houd de wereld voor altijd avontuurlijk”, zegt Rivian’s I.P.O. prospectus verkondigt.

 

Gezicht ontmoedigend

Toch zal Rivian te maken krijgen met enorme concurrentie, waaronder gevestigde autofabrikanten die veel ervaring hebben met massaproductie. Volgend jaar zou Ford beginnen met de productie van een elektrische versie van zijn F-150 pick-up, het bestverkochte voertuig in de Verenigde Staten. GM zal naar verwachting binnenkort beginnen met de verkoop van een elektrische GMC Hummer – in zowel vrachtwagens als SUV’s. versies — en werkt aan een Chevrolet Silverado elektrische pick-up.

Bij de I.P.O. prijs, zal Rivian nog hoger worden gewaardeerd, op ongeveer $ 75 miljard, als zijn bankiers extra aandelen verkopen die ze bij de hand hebben om aan de sterke vraag te voldoen en sommige aandelen die worden uitgegeven als compensatie voor werknemers in de berekening worden opgenomen.

 

 

 

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.